neděle 12. května 2013

Změna na nizozemském trůně


Dne 30.dubna 2013 došlo k historické zněmě ve vládě Nizozemského království. Po 33 letech vlády abdikovala nizozemská královna Beatrix ve prospěch svého nejstaršího syna prince Willema Alexandra.
Již několik let se spekulovalo, kdy ke změně na trůně dojde, odborníci sestavili seznam několika důležitých dat a nakonec se abdikace uskutečnila ve státní svátek – Koninginnedag, t.j. 30 dubna. Tento den národ slaví narozeniny matky královny Beatrix, královny Juliany (*30.4.1909-20.3.2004). V roce 2013 jsme tedy naposledy oslavili tento státní svátek a od roku 2014, budeme slavit tzv. Koningsdag, jež  je spojen s datem narození krále Wiléma Alexandra, 27.4.1967. Státní svátek se bude tedy slavit o několik dní dříve.
 

Dne 30.4.2013 v 10:07 královna Beatrix v paláci de Dam v Amsterdamu abdikovala. Celý proces abdikace byl historicky prvně přenášen kamerami a celý národ mohl vše sledovat v přímém přenosu. Když královna dokument podepsala, ozval se venku před palácem bouřlivý potlesk. Posléze museli dokument podepsat Willem-Alexander a jeho žena Maxima, zástupci parlamentu, provincie Severního Holandska, starosta Amsterdamu a  zástupci závislých území v Karibiku.
 

V odpoledních hodinách proběhl v kostele Nieuwekerk slavnostní ceremoniál uvedení nového krále Willema Alexandra a jeho ženy Maximy do úřadu. Bohužel tento proces není v protestanské zemi církevní, ale civilní. A tak král není korunován, ale pouze uveden do úřadu. Královská koruna a další insignie vlády jsou položeny na stole před králem a on pouze přísáhá věrnost a oddanost svým poddaným. Poté členové parlamentu jmenovitě skládají slib novému králi.
 

Tímto dnem se změnilo také postavení několika členů královské rodiny. Nejstarší dcera krále Willema Alexandra Catharina Amália (běžně nazývaná princezna Amália) se stala historicky první princeznou Oranžskou. Do roku 2012 se titul princ Oranžský vztahoval pouze na mužské potomky rodu, až v posledním roce došlo k parlemantem uznané změně. Abdikující královna Beatrix se stala momentem své abdikace princeznou van Nassou. Děti její sestry, princezny Margariet, jsou nyní vyloučeni z přímé posloupnosti dědictví nizozemského trůnu, jelikož tato možnost přešla na bratra Willema Alexandra, prince Constantijna a jeho tři děti.
 

Od 30.dubna je králem Willem Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassou a jeho žena Maxima je královnou. Willem Alexander se musel vzdát několika svých pracovních závazků. Několik let byl aktivním členem olympijského výboru, byl členem výboru pro mezinárodní vodní hospodářství při  OSN a dalších a dalších funkcí spojených především s watermanagementem a sportem.


Jeho dcera, dnes korunní princezna Amálie, nezměnila na svém životě příliš mnoho. Je jí teprve 10 let (nar. 7.12.2003), a tak bude jěště několik let povinně navštěvovat základní školu Bloemcampschool ve Wassenaaru, kde bydlí se svými rodiči a sestrami.

Celá rodina zůstane nadále bydlet ve Vile Eikenhorst ve Wassenaaru a ex-královna Beatrix se s radostí na „penzi“ přestěhuje do svého oblíbeného zámečku Draakenstein.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat