čtvrtek 25. dubna 2013

jak sehnat brigádu v Nizozemí


Tady je krátká odpověď na dotaz jedné čtenářky mého blogu.

Od května 2007 lze v Nizozemsku pracovat v rámci pravidel Evropské unie, není tedy třeba podstoupit proces tzv. Inburgering nebo požadavek tzv. Verblijfdokument (dokument zajišťující pobyt v Nizozemí). Co je třeba – burgersnummer , obdoba českého rodného čísla. O to se dá jednoduše zažádat na finančním úřadě Nizozemska – Belastingdienst. V rámci EU by oba úřady měly nějak spolupracovat a vyrovnat na konci finančního roku jednotlivé přeplatky. (*Moje zkušenost je, že spolu nejsou stále propojeny a je třeba uplatnit  daňové přiznání v obou zemích nezávisle na sebe. Je to i výhodnější. Pro úřad práce lze obě aktivity spojit, potom je počítají dohromady).

Brigáda se dá najít na různých adresách. Jde o to, co by  člověk chtěl dělat. V létě je velká šance na brigádu na překladišti ovoce a zeleniny v Barendrechtu. Zaměstnanci, většinou nejsou holandského původu, jedou na dovolenou a firmy hledají dočasný záskok. V tomto prostředí se člověk neprocvičí příliš v nizozemštině, ale v jiných evropských jazycích.... práce je většinou na směny a po směně lze procvičit svoji nizozemštinu jinde. Firmy většinou nezajištují ubytování a další zázemí.

Pro další info mne můžete kontaktovat na bstroosnijder@centrum.cz nebo na www.stedenbandbarendrecht.nl

 

1 komentář:

  1. Mnohokrát děkuji za rychlou a povzbuzující odpověď. Přeci jen to očividně není tak nemožné, jak se zatím zdálo. S tím jazykem máte nejspíš pravdu, ale jak píšete, pokud se nedělají dvanáctky, tak se dá cvičit i mimo práci. ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat