středa 30. ledna 2013

Čas pro mladou generaci – nečekaná abdikace nizozemské královny


                V pondělí dne 28.ledna 2013 v 19:00 hodin přerušilo vysílání nizozemské televize NOS nalehávé sdělení královny Beatrix.  V den, kdy oslaví své 75.narozeniny ( 31.1.1938), celému království oznámila, že se ke dni 30. dubna 2013 vzdává trůnu ve prospěch svého nejstaršího syna Willema Alexandra van Oranje-Nassou.

                Ve svém projevu, který byl tak trochu v letošním roce očekávan, zaskočila většinu obyvatel Nizozemského království,když uvedla, že je již ve věku, kdy má nárok na zasloužilý odpočinek a že její nejstarší syn je plně připraven převzít  vládu nad zemí. Královna uvedla, že je čas na novou generaci, která zemi bude vládnout a že moc  děkuje svým poddaným, že ji umožnili tolik let být jejich královnou. Tyto dvě věty, získaly srdce národa i politiků.  Všichni jsme se cítili být součástí jejiho prohlášení a mladší generace plně souhlasila, že je čas na novou krev a někoho mladšího, kdo se ujme vlády.
 

                Pokud bych se vrátila k historickým faktům, tak „to samé udělala“ královna Juliána (matka královny Beatrix), kdy v den dceřiných narozenin zveřejnila svoje přání abdikovat  a oznámila národu, že slavnostní uvedení do úřadu se bude konat v den jejich narozenin, t.j. 30. dubna 1980. Královna Beatrix jde ve šlépějích své matky  a dodrží dokonce i data. Po 33 letech vlády nad Nizozemských královstvím a dalšími zeměmi, jež pod korunu patří, předá dobrovolně vládu svému synovi. Pro svoji abdikaci si vybrala rok, kdy Nizozemsko slaví 200. výročí nezávislého království. V roce 1813 se král Vilém Frederik ujal vlády nad Nizozemských královstvím a stal se historicky prvním  nizozemským králem.

                Pokud bychom šli zpátky do nizozemské historie, objevili bychom jména jako Willem Oranžský, který se zasloužil o nizozemskou nezávislost na Španělsku, ale tehdy nebyl prohlášen králem, ale pouze Stadshouderem. Později Nizozemí bylo okupováno Napoleonem a patřilo pod správu Napoleonova bratra Ludovika. Až po roce 1813 se nizozemské stavy dohodly a vyhlásily nezávislé království. Tou dobou také ztácí Nizozemí území dnešní Belgie  a později, když nastoupila na trůn královna (nikoli král) zrácí dnešní Lucembursko. Pokud mi dovolíte trochu odbočit, tak v Lucemburské ústavě je zakotveno, že trůn může trůn dědit pouze muž. Když na trůn nastoupila královna-regentka, stalo se Lucemburské velkoknížectví na Nizozemsku nezavislým. Proto se dodnes podobají jejich národní vlajky, rozdíl je jen v odstínu modré barvy.

Ale zpět k nizozemským  králům a královnám. Všichni z hodin dějepisu známe něco málo ze života jednoho z Vilémů van Oranje-Nassou. Ale od roku 1890 vládne Nizozemskému království žena. Nejdříve to byla královna-regentka Emma, poté její dcera královna Vilemína, jež byla striktní v dodržovaná všech nařízení a královského protokolu.  Občas ji lidé nazývali „mužem v sukni“. Byla prý velmi strikní a plně oddaná vládě. Její dcera, královna Juliána, byla úplně jiná. Lidem byla nazývána „matkou národa“ a celý život měla velmi silné socialně-ekonomické cítění. Nikdy nevyžadovala složité španělské královské protokoly a byla prostě jednou z „nizozemců“. V roce 1980 nastoupila na trůn její dcera Beatrix a stala se královnou-businessmankou. Všichni její poddaní o ní hovoří jako o dokonalé obchodnici a profesionálce. Svoji rodinu v  jednom ze svých projevů povýšila na firmu van Oranje-Nassou, kde má každý svoji funkci a své pevně dané úkoly. Vše tam musí dokonale klapat, pak bude dokonale fungovat i nizozemská společnost. Není jistě neznámým faktem, že sama královna je vlastníkem několika desítek akcií firmy Heiniken nebo dalších prosperujících nizozemských firem. V devadesátých letech 20.století byla agenturou Forbes prohlášena za nejbohatší ženu Evropy a ve světovém měřítku byla v první desítce. A proč? Kde vzala tolik majetku a peněz? Pokud odečteme hodnotu jejích nemovitostí a děl Rembrandta a van Gogha, zůstává stále úctihodný kapitál, který vznikl díky jejím obchodním zájmům. Jejím stínovým poradcem byl mimo jiné její manžel princ Claus.
 

Ale zpět ke změnám v Nizozemském království. 30.dubna 2013 bude oficiálně do úřadu uveden nový král Willem-Aexander. V novinách se spekulovalo o králi Willemu IV., ale sám princ Willem-Alexander Claus George Ferdinand (*27.4.1967) prohlásil, že nechce být žádným číslem v pořadí, a proto bude králem Willemem-Alexandrem. Jeho zákonnitá manželka Máxima Zorreguieta (*17.5.1971) se spolu s ním stane nizozemskou královnou. Jejich nejstarší dcera Catharine-Amelia Beatrix Carmen Victoria (*7.12.2003) se od 30.dubna 2013 oficiálně stane korunní princeznou H.K.H. de Princes van Oranje-Nassou (Její Královská Výsost princezna Oranžsko-Nassauská), první dědička trůnu. Samozřejmě  ten den princ Willem-Alexander ztrácí svůj současný oficiální titul Z.K.H. de Princ van Oranje-Nassou a stane se Z.K.H. de Koning van het Koninkrijk der Nederlanden (Jeho Královská Výsost, král Nizozemského království).

Ve svých 46 lechtech se Willem-Alexander stane jedním z nejmladších monarchů světa. Nizozemská politická platforma to vítá a říká, že král a premiér Mark Rutten jsou vrstevníci a vidí svět určitě jinak, než generace jejich rodičů. Willem-Alexander je také léta členem Olympijského výboru IOC, kde bude muset svou činnost ukončit. Spolu s Máximou a dcerami jsou velkými fandy nizozemských národních týmů a nevynechají jediné mistroství světa či olympijské hry. Na V.I.P. tribuně jsou vždy plni optimismu, sportovního elánu a vždy v oranžovém.

Dalším z Alexandrových specifik je jeho aktivní zapojení do  projektů spojených s water-managementem (managementem vody) a projektů v rámci Oranjefond-microfinancering (Mikro-ekonomické projekty, doména především jeho ženy princezny Máximy).

Co se v nizozemské kultuře od 30.dubna 2013 změní? Až do roku 2012 jsme slavili 30.dubna Koninginnedag (Den královny, oficiálně narozeniny královny Juliány), od roku 2014 budeme slavit de Koningsdag 27.dubna, narozeniny Willema-Alexandra. První dvě obce, kde se Den krále bude slavit, jsou  Amstelveen a de Rijp. Zde se měl slavit Koninginnedag v roce 2013, ale tento rok se žádný Den královny neslaví. V daný den bude „pouze“ oficiální abdikace královny Beatrix a uvedení nového krále Willema-Alexandra a jeho ženy do úřadu. Obě obce jsou s tímto faktem smířeny a těší se na historický fakt, že budou historicky prvnými v přehledu svátků Dne krále. Pro upřesnění, každý rok byly vybrány vždy dvě obce/města, kam královna Beatrix s Princem van Oranje dorazila, v jedné strávili dopoledne a v druhé odpoledne. V roce 2013 se žádný svátek slavit nebude a obě obce/gemeente jsou automaticky nominovány na rok 2014.

A jak se změní pořadí „čekatelů na trůn“ po 30.4.2013? Od 1. května 2013 je první v pořadí H.K.H. Princezna Catharine-Amelia(*2003), princezna van Oranje-Nassau, poté její sestry princezna Alexia(*2005) a Ariane (*2007). Po nich by následoval bratr Willema-Alexandra princ Constantijn a nakonec jeho děti. Kdyby celá tato rodinná větev vymřela, přišla by na řadu sestra stávající královny Beatrix, princezna Margariet. Bohužel její děti se v následnictví trůnu už  neuvádí. Jen  tak na okraj, princezna Amelia je také 827. v pořadníku na anglický královský trůn.

Takže „ Long life the Queen!“ ( do 30.4.2013)     a       „ Long life the King!“ (po 30.4.2013)
 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat