středa 30. ledna 2013

Korunovace nizozemského krále nebo královny


             Jelikož se pomalu blíží 30.duben 2013 a s ním i uvedení do úřadu nového nizozemského krále Willema Alexandra, musím se zmínit o několika historických faktech s tímto ceremoniálem spojených.
           V roce 2013 bude Nizozemské království slavit 200 let  samostatného a nezávislého království , pod jehož správu dnes spadá nejen území 12 provincií v západní Evropě, ale i ostrovy Bonaire, Saba a Sv.Eustacha, dále historická území v karibské oblasti jako je  Curacao, Sv.Martin a Aruba. V roce 1813 byl historicky prvním Nizozemských králem korunován Vilém I.  van Oranje-Nassou.  Tento král si u Amsterdamského obchodníka objednal i korunovační klenoty. Jelikož objednávka byla učiněna narychlo a státní pokladna nebyla zrovna přeplněná, nechal budoucí král Vilém I. královské korunovační klenoty vyrobit z mědi, stříbra a polodrahokamů. V pohledu evropské historie monarchií jsou tyto klenoty velmi mladé a ne tak „ výstavné“ jako mají nebo měla jiná království. V roce 1840 je nechal budoucí král Vilém II. vyrobit ze zlata a poněkud dražších kamenů.
Nizomská společnost má vždy něco extra, a tak i korunovace není v pravém slova smyslu korunovací, ale pouhým uvedením krále do úřadu – INHULDIGING.  Ceremonál se v letošním případě bude odehrávat 30. dubna 2013 v Amsterdamu v kostele Nieuwe kerk, jež je ke královským ceremoniálům ze zákona určen. Zde se odehrávají královské svatby a korunovace/uvedení do úřadu ( Královské pohřby se ale konají ve městě Delfty v kostele Oude Kerk, kde je i královská hrobka). V tomto případě abdikující královna Beatrix musí podepsat v paláci De Dam svoji abdikaci a poté  bude její syn Willem-Alexander, Z.K.H.de Prince van Orajne-Nassou slavnostně uveden do úřadu krále. Před zraky všech členů parlamentu ( de Eeste a Tweede kamer/ senát  a sněmovna lidu) slíbí lidu, že bude spravedlivě vládnout a udělá maximum pro rozkvět království. Po slavnostním slibu krále, který sedí na trůně v čele kostela Nieuwe Kerk a má přes ramena královský hermelín, mu slíbí všichni členové parlamentu svoji poslušnost a on je opětovně jmenuje do úřadu.
 

Nizozemský král nemá nikdy na hlavě korunu, proto se také tento ceremoniál nejmenuje korunovace. Královská koruna, jež byla vyrobena v roce 1815 z mědi a stříbra v Amsterdamu, leší na královské podušce a nikdy není umístěna na hlavu monarchy. Na stole před králem leží také královské žezlo – symbol královské moci nad královstvím, královské jablko – vazba krále k zemi/ suvenerita státu, královský meč – královská moc, schopnost panovníka vládnout zemi a výtisk Grondwet (ústavy), na který král přísahá. Podle ústavy se jedná o článek 32.

Jelikož je Nizozemské království zemí s demokratickým zřízením, musí monarcha slíbit poslušnost a povinnost tzv. Staat-Generaal, reprezentantům správní moci. Tento ceremoniál je pouze občanským ceremoniálem, de jure, a nikoliv církevním pomazáním panovníka. Z tohoto důvodu nemá panovník nikdy korunu na hlavě. Zlý jazykové říkají, že je příliš těžká, aby ji někdo nosil na hlavě, ale v to se znalostmi o Svatovítské koruně nevěřím.

A proč byla královna Beatrix bez krále? Její manžel byl pouhým pricem Clausem, nikoli králem. Je pro to jednoduché vysvětlení – král znamená de jure mnohem více než královna. Takže když království dědí dcera, bude královnou a její, přiženěný, manžel bude celý život pouhým princem. Pokud království dědí princ, případ Willema Alexandra, jeho žena může být na základě rozhodnutí Staat-Generaal královnou. A tak se z prince Willema Alexandra stane posledního dubna 2013 král a z jeho ženy, argentincké dívky Máximy, královna. Z jejich nejstarší dcery poté  bude korunní princezna Cathrina-Amelia van Oranje-Nassou. Toto přijmení má oficiálně vždy jen přímý dědic trůnu.

 

A co se stane z královny Beatrix? Z ní od 1.května 2013 bude princezna. Odevzdá své paláce svému synovi a odstěhuje se na zámeček Draakenstein, kousek od paláce ´t Loo. Vždy se o královně říkalo, že tento zámeček má nejraději a že dokonce od něj má i vlastní klíče. Od ostatních paláců nikoliv. Tam je vždy někdo, kdo ji dveře odemkne a otevře. I Willem Alexander pude sídlit v Den Haagu a pouze oficiální státní návstěvy bude přijímat v Amsterdamu v paláci De Dam, tak jak bylo až dopusud zvykem.


A co se říká a šušká o nadcházející korunovaci? Lid je potěšen královniným prohlášením, jež pronesla v pondělí 28.1.2013 v 19:00hodin.Kdy všem svým poddaným dpoděkovala za dlouhá léta (1980-2013), jež mohla strávit jako jejich královna. Dále uvedla, že cítí, že je čas uvolnit místo nové mladší generaci a že její nejstarší syn je na tuto důležitou funkci plně připraven. Předseda vlády Mark Rutte o královně prohlásil, že je ikonou své doby – „ Icoon van Nederland“, což je v očích prostého lidu velký kompliment.  Královna vyzvala občany, aby pokojně a bez zbytečných komplikací přijali i malou změnu v systému státních svátků a od roku 2014 místo Koninginnedag (Den královny, 30.4.) slavili o pár dní dříve de Koningsdag (Den krále, narozeniny Willema Alexandra, 27.4.). Systém oslav zůstává pro rok 2014 nezměněn. V roce 2013 se žádný Den královny nebo krále slavit nebude, jelikož na tento den připadá ceremoniál uvedení krále do úřadu – tzv. Inhuldiging.

Společně se teď přenesme do úterý  30. dubna 2013. Princ Willem Alexander je prohlášen králem a jeho žena Máxima královnou, společně s ex-královnou Beatrix se objeví po oficiálním ceremoniálu v kostele Nieuwe Kerk v Amsterdamu na balkóně paláce de Dam a zamávají davu. Ex-královna Beatrix se oficiálně rozloučí se svými poddanými a dav může provolat slávu novému králi Willemu-Alexanderovi. Umíte si to představit? Já docela ano, jen doufám, že i počasí bude na straně Z.K.M. (Zijne Koninglijke Majesteit) a nebude příliš foukat a pršet. Snad jen jediný mráček bude na tváři princezny Máximy, jelikož její rodiče z politických důvodů nemohou být přítomni tomuto významnému dni a nesmí přijet do Nizozemí. S největší poravděpodobností se bude opakovat situace z jejich svatby dne 2.2.2002, kdy rodiče Máximy sledovali vše v televizi v Londýně. Podle nizozemských politiků je politicky nepřípustné, aby její rodiče byli osobně přítomni na tak důležitém politicko-společenském ceremoniálu.

Co nás čeká? Uvidíme, ale určitě to budou změny a nový vítr v Nizozemském království.

Žádné komentáře:

Okomentovat