neděle 9. prosince 2012

Záchranný ekonomický balíček pro Řecko


Představte si klidnou řeckou vesnici. Sobotní odpoledne. Slunce svítí, teploměr ve stínu ukazuje příjemných 32°C,  na ulici nikdo není. Všude klid a pohoda. Najednou přijede do vesnice velké auto s nizozemskou poznávací značkou. Projíždí křivolakými uličkami až k malebnému hotýlku u pláže.

Hotelová hala je prázdná, a tak pomocí malého zvonečku přivolá holandský pár majitele. Zeptají se, zda zde mají volný pokoj a zda si jej mohou na jednu nebo dvě noci pronajmout. Odpověď zní: „Ano, samozřejmě, máme krásný pokoj s vyhlídkou na moře.....první patro.“

Holandský turista položí na recepci stoeurovou bankovku a jde si se ženou prohlédnout pokoj v patře. Hoteliér vezme peníze a běží k řezníkovi, kterému už delší čas dlužil. Zaplatí 100 euro a dluh je smazán. Řezník vezme onu bankovku a běží k pekaři, kterému už přes měsíc dlužil. Zaplatí a dluh je smazán. Pekař usmívajíce se zastrčí bankovku do kapsy u kalhot a pospíchá do autodílny. Tam vyhledá mechanika, kterému dluží za poslední opravu své stařičké pekařské dodávky. Šťasten a bez dluhu se vrací domů.

Mechanik, místní alkoholik, popadne peníze a vykročí  směrem na náves, do hospody. Hospodský udiveně sebere peníze a dluh smaže. Mechanik si radostně poručí jednu malou rakii a pak se zvesela vrací do své dílny. Hned , co se za ním zavřely dveře, hospodský popadne onu stoeurovku a podá ji decentně prostitutce, co sedí na baru a jež ještě trochu dluží za její služby. Ta, celá štastná, zastrčí peníze do výstřihu a slíbí hospodskému, že se může zase někdy stavit. Sama pak seskočí z barové stoličky a běží do hotelu, kde dluží za pronájem pokojíku v podkroví. Hoteliér zrovna není  přítomen, asi ve skladu rovná zboží, tak položí zelenou bankovku se vzkazem na recepci vedle telefonu a vrací se zpátky do hospody, aby nepropásla nějakého potencionálního zákazníka.
 

V tom schází ze schodů onen holandský pár. Zvonkem přivolá hoteliéra a sdělí mu, že pokoj je malý, má špatný výhled a vesnice je bohem zapomenutá, takže bohužel se rozhodli pokračovat dále na jih. Vyžádá si svou stoeurovku, kterou prve zaplatil zálohu a s omluvou odchází k autu.

Vesnice je stále zalita sluncem, pohodou a teď i radostí ze splacených dluhů. Není nad zahraniční pomoc!

I takhle nezištně pomáhá Nizozemí členům EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat