středa 5. prosince 2012

Sinterklaas


Dnes je přesně 5.prosince a to nelze se nezmínit o holandském Mikuláši. Dnes večer skoro každý dostane nějaký ten dárek a čokoládu, dnes večer vrcholí tradice obdarovávání svých přátel a rodinných příslušníků.

Podle statistik v Sinterklaase věří 65% obyvatel a každý obchod nebo organizace tento svátek samozřejmě podporuje. Sinterklaas se velice podobá českému  Mikuláši a americkému Santa Clausovi. Historicky je samozřejmě spojován s Mikulášem z Myry, tak jako u nás v Čechách. Nizozemí pravidelně navštěvuje od roku 1850. Sinterklaas není na všechnu práci sám, to by samozřejmě nezvládl. Na pomoc má alespoň jednoho Zwarte Pieta (Černého Petra).

A jak se tento pakjesdag (Den dárků) v Nizozemí slaví? V polovině listopadu připlouvá Sinterklaas s partou svých pomocníků na parníku ze Španělska, kde bydlí přes rok. V každém městě a vesnici zakotví, sedne na svého bělouše a jede se přivítat se starostou města a jeho obyvateli. Ten den, kdy Sinterklaas do města důstojně vstoupí se všechny děti začínají chovat o 100% lépe, plní své úkoly, pomáhají rodičům, uklízí si své hračky.

Od tohoto dne může každý napsat svůj seznam přání a dát jej do boty přede dveře. Pozor musí ke svému seznamu přidat ještě mrkev! V noci pak Sinterklaas objíždí město na svém koni (proto ta mrkev), a sbírá seznamy. Jednotlivá přání pak zapisuje do své knihy, kde má každý svoji stránku. Tam se také dopisuje, co člověk udělal dobrého a co špatného. V mezičase pošle své pomocníky, aby okny nahlíželi do domácností a kontrolovali chovaní dětí i dospělých. Své informace předávají samozřejmě ihned Sinterklaasovi a ten je dopisuje do knihy. Zwarte Piet je ale také pěkné kvítko. Nic nenechá na pokoji a vyvádí vám tajně všelijaké lumpárny. Nejčastějším jeho vtipem jsou ráno svázané tkaničky od bot. Ale může vám klidně potiskat celý pokoj svými obrázky, sníst nějakou dobrůtku nebo schovat tašku do školy. Prostě Zwarte Piet může dělat, co si zamane. Když už je to příliš, Sinterklaas ho usměrní a napomene. V ten moment se Piet tváří zkroušeně a slibuje nápravu. Ale už za minutku divoce tancuje s dětmi. Je prostě nepolepšitelný!

Večer 5.prosince se ale přeci jen trochu polepší a kráčí vedle Sinterklaase a jeho bělouše. Nese těžký pytel plný dárků a pomáhá Sinterklaasovi hledat v jeho knize. Když Sintaklaas přijde na návštěvu, většinou se důstojně usadí do křesla, pozdraví všechny přítomné a začně listovat ve své knize. Pak  postupně volá všechny děti, později i dospělé, a ptá se, co za uplynulý rok udělali a čeho případně litují. Tyto informace kontroluje ve své knize a ptá se na nápravu. Nakonec, po dohodě se Zwarte Pietem rozhodne, kolik dárků a jaké dostanete. Pokud někho hoooooodně moc zlobil, vezmou ho s sebou, aby se polepšil. To ho potom musí Zwarte Piet strčit do pytle a odnést na loď.

Následující den Sinterklaas slavnostně odplouvá zpátky do Španělska a všichni ho vyprovázejí písničkou. Už teď se těší na jeho návštěvu zase za rok. Zpívání písniček je vůbec v tomto období důležité, protože jednotlivými písničkami přilákáte pozornost buď Zwarte Pieta nebo samotného Sinterklaase.

Kromě tradičních dárků se dávají velká čokoládová písmena, každému podle jeho jména. Nejtěžší je sehnat písmeno A a M (nejčastější holandská jména). Zwarte Piet zase rozhazuje tzv.Strooigoed (malé Kruidennoten – perníčky a jiné bombóny), na stole je v každé domácnosti napečený Speculaas různé velkosti a tvaru (varianta perníku, ale o hodně tvrdšího).

Aby i k vám přišel Sinterklaas, tak tady jsou slova jedné z písniček:  Koukni, támhle připlouvá parník

 Zie ginds komt de stoomboot,                                 Koukni, támhle připlouvá parník,
uit Spanje weer aan.                                                    až z dalekého Španělska.
Hij brengt ons Sint Nicolaas,                                      Přiváží nám sv.Mikuláše,
ik zie hem al staan.                                                        už ho vídím, jak tam stojí.
Hoe huppelt zijn paardje                                            Jak se po palubě pohupuje
het dek op en neer.                                                      sem a tam jeho kůň.
Hoe waaien de wimpels,                                            Jak vlajou sem a tam
al heen en al weer.                                                       vlajky.
Zijn knecht staat te lachen                                         Jeho pomocník stojí a směje se,
en roept ons reeds toe:                                                              pořád na nás volá:
‘‘Wie zoet is krijgt lekkers,                                         “Kdo je hodný, dostane něco dobrého,
wie stout is de roe!’’                                                    kdo zlobil, dostane rákoskou.”
Oh, lieve Sint Nicolaas,                                                 Oh, milý Sv.Mikuláši
kom ook eens bij mij.                                                   přijď také k nám
En rijd toch niet stilletjes                                            a neprojeď tajně kolem našeho domu.
ons huisje voorbij!

A písničku, kterou vyprovázíme Sinterkaase na jeho cestě do rodného Španělska:

Dag Sinterklaasje,                                                         Ahoj Sinterklaasi,
dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet.                       Ahoooj,ahoooj Zwarte Piet,
Dag Sinterklaasje,                                                          Ahoj Sinterklaasi,
dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied.          ahoooj, ahooj poslechni si naši píseň na rozloučenou.

(opakuje se alespoň 4x, dokud loď nezmizí za obzorem)

Tyto dva týdny plné napětí a očekávání máme v televizi speciální program o Sinterklaasovi a jeho pomocnících. Co dělají, co kde provedli a jak střádají dárky a informace do své knihy. Děti je každý den napjatě sledují a věří, že opravdu existují. Nádhera! Když na ulici slyšíte, co všechno Zwarte Piet ve škole provedl. A co teprve doma!
 

*Zwarte Piet, je původně Maur/černoch v tradičním španělském oděvu ze 17.století. Obdoba českého čerta. Anděla bohužel s sebou nemají. V loňském roce bohužel zachvátila Nizozemí diskuse na téma rasismus – zda Zwarte Piet není rasistická postava a znevažování černochů. Naštěstí nápad s xenofobním řešením neprošel.

**Pokud si chcete poslechnout Sinterklaasovské písničky, najdete je na www.sinterklaasliedjes.nl  i s textem.

Žádné komentáře:

Okomentovat