čtvrtek 29. listopadu 2012

Když Holanďané dobývají svět


Aby Holanďané mohli pohodlně dobývat svět, založili několik velkých obchodně-logistických společností. Asi tou nejznámější novodobou je jejich letecká společnost KLM – Koninglijke Luchtvaart Maatschappij, nebo její mnohem známější anglické jméno: Royal Dutch Airlines (Královská letecká společnost). Jejich domovským letištěm  je samozřejmě letiště na předměstí Amsterdamu – Schiphol.

Dne 7.10.1919 byla společnost založena a její základní kapitál čítal 1,2 miliony guldenů. Královna Vilemína viděla v letecké dopravě budoucnost a tušila, že za pár let bude KLM důležitou nizozemskou firmou, proto ihned přidala k jejich názvu přívlastek Královský. První komerční let se uskutečnil již za půl roku po vzniku společnosti a to z Amsterdamu do Londýna dne 17.5.1920. Letadla se tehdy vyráběla i v Nizozemí a prvním stojem byl samozřejmě domácí letoun Fokker. Od května se postupně rozletěla letedla po celé Evropě. KLM jako první letecká společnost získávala ta nejlepší místa a časy. Už 1.řijna 1924 se letedla s pasažery na palubě vydala do nizozemských kolonií a zamířila směrem do Asie do Batávie, Nizozemské Indonésie, Jakarty a dalších. Ve spolupráci s Brity zavedla KLM po druhé světové válce lety i do britských kolonií (Indie, dnešní Vietnam a další). V roce 1945 začíná spolupracovat s PanAm , leteckou společností USA a zavádí lety i na západní polokouli.

Poptávka roste a požadavky cestujících se více a více specializují. V roce 1966 KLM uvádí novou dceřinnou společnost NLM (Nederlandse Luchtvaart Maatschappij) s tzv. Cityhoppery. Krátké lety po Evropě, nejen do hlavních měst, ale do menších měst. Linka byla určena především obchodníkům, kteří ráno vyrazili např.do Frankfurtu a večer museli být zpátky. Tyto služby NLM nabízí dodnes. K nim v roce 2003 přibyla další dceřinná společnost Transavia a ve 2008 ještě Martinair. Tyto dvě společnosti nabízí lety do turisticky zajímavých distinací za minimální cenu. Navíc pružně reagují na poptávku a sezónu. V létě většina letů míří někam k moři a v zimě se létá na hory. V mezičase je pak možné si za pár kaček zaletět si nakoupit do Glasgow nebo Brna.

I počet letadel roste. Dnes na letišti najdeme nejen malé Cityhoppery, ale i obrovská Jumba. V roce 1971 vzlétl z Amsterdamu první Boeing 747, pak do flotily KLM přibyl i Concord, ale záhy jej vystřídala celá škála Airbusů a dalších letadel a letadýlek. Dnes bychom domácích napočítali 115, plus nákladní letedla KML-Cargo.
Pokud si tento článek čte nějaký senzacechtivý turista, musím ho zklamat. KLM za svoji historii příliš mnoho leteckých neštěstí nezaznamenala. Nejsmutnějším rokem je r.1977, kdy za husté mlhy došlo ke katastrofě na ostrově Tenerife. Tehdy se letadlo KLM chystalo vzlétnout a lidskou chybou došlo k desinformaci. Na stejné runway bylo i letadlo PanAm.To ještě rolovalo a díky mlze pilot minul sjezd 3. Během pár sekund je zachytil podvozek právě vzlétajícího KLM stroje. O život přišlo 583 lidí, vracejících se po dovolené domů. Jako bezpečnostní prvek byl všem letištím v Evropě předepsán pozemní radar. (Systém, který se dříve používal pouze pro lodní dopravu a jež předcházel dnešní auto-navigaci).

KLM už od svého začátku mělo zajímavé reklamy a snažilo se přesvědčit „turisty“, že letecká doprava je rychlejší a pohodlnější. Nejstarší reklamní plakát pochází už z roku 1919, ale nejznámnější je reklamní kampaň z roku 1947, která uvedla do života příběh létajícího Holanďana „ De Vleigende Hollander/ The Flying Dutchman“. Tuhle přezdívky najdeme dodnes na každém stroji – nad předním kolem, pod cockpitem, v KLM modré barvě. Společnost vyžila později i sběratelskou vlastnost Holanďanů a v roce 1952 zavádí sběratelkou sérii modrých porcelánových Grachtových domů (Amsterdamské domy kolem centrálních grachtů). Ty lze buď hodně draze koupit na letišti nebo zdarma získat při cestě KLM Business třídou. 

Co říci o letišti Schiphol? Jedná se domovský přístav KLM a jedním z největších v Evropě. Ve světovém měřítku je přitom až na 15.místě. Ve srovnání s letišti v Bankoku či v New Yorku je to opravdový trpaslík. Přestože budovy i runway se nachází v – 5 metrech nadmořšké výšky, ročně přivítá 49,75 milionů pasažerů a odbaví 437.082 letadel. Na to samozřejmě nestačí jedna runway. Proto jich je zde několik. Pro stavební firmy to byl opravdový designerský oříšek, protože kolem letiště vedou hned 2 frekventované dálnice A4 a A5, ze severu se na polder Schiphol tlačí Amsterdam. Řešením byl tunel a most, a tak si jedete po dálnici a nad vámi prosviští křídlo letadla. Jedna runway vede souběžně podle dálnice. Ta se nejčastěji používá k přistávání, a tak jedete po silnici s divným pocitem, že proti Vám přístává á 3 minuty letadlo. Buďte stateční, letadla znají svoji cestu a ještě se nikdo nepokusil přistát na dálnici. Některé dráhy mají časové omezení, jelikož končí v blízkosti obydlených oblastí, a smí se používat jen za dne. V noci letadla neruší klidný spánek obyvatel ani Amsterdamu ani Aalsmeeru.

Dnes můžeme se společností KLM cestovat i z jiných nizozemských měst. Na severu je Lelystad, pro Randstad aglomeraci je letiště Rotterdam se šalamounských názvem The Hague, pro Braband je Eindhoeven a na samém jihu, sdílíme letiště v Maastrichtu/Aachen s Německou spolkovou republikou.  Pár slovy se vrátím k letišti v Rotterdamu. To není v provozu pro veřejnost až tak dlouho, ale před oficiálním otevřením se o něj vedly dlouhé spory. Letiště leží v katastru obce Rotterdam, ale relativně daleko od centra směrem na Delfty a Den Haag. Vláda, která sídlí v Haagu si myslela, že by pro návštěvníky Nizozemí bylo zajímavější letět do druhého nejdůležijtějšího města... tak chtěli mít letiště v Den Haagu. Ale jak to vyřešit? Nakonec padlo šalamounské řešení. Letiště je v Rotterdamu, ale jmenuje se anglicky The Haque. Chudák turista, ani neví přesně, kam letí! V Maastrichtu letiště řešili čistě ekonomicky. Dohodli se s německou stranou, letiště postavili na hranicích a záleží na pasažérech, který vchod použijí – Maastricht nebo Aachen. I cestování leteckou dopravou po tak malé zemi, jako je Nizozemí, je občas náročné.
 

Další gigantickou firmou, která přesáhla na dlouhá staletí hranice Nizozemského království je VOC – Vereenigde Oostindische Compagnie. Dnes se o ní dočteme jen v učebnicích dějepisu nebo si vyslechneme vzpomínání na zlaté časy kolonialismu. V roce 1602 Státy Zeelandu (dnešní provincie Nizozemí – Zeeland) a Státy Hollandu (dnešní provincie Severní a Jižní Holandsko) založili společnost na dovoz koření ze zemí Orientu a Afriky. Společnost by se dnes dala nazvat akciovou společností, protože si každý obchodník nebo firma mohl ve společnosti koupit svůj podíl. VOC měla monopol na dovážení pepře, nuškátového oříšku, vanilky, opia, porcelánu, hedvábí a bavlny do Evropy.

VOC zažívala svůj největší rozkvět v 17. a 18.století, kdy pokrývala veškerý obchod s koloniemi v Africe, Asii a později i v Americe. Společnost se v počátcích soustředila na obchod s kořením a otroky. Pozdějí přibyla i přeprava cestujících a státních úředníků. V koliniích mělo Nizozemí své guvernéry a ti museli občas zpět do Evropy nebo je jela navštívit rodina.  Města, která VOC pronajala své přístavy, z obchodu také profitovala. Ne nadarmo byl Amsterdam, Rotterdam, Middelburg, Enkhuizen, Delfty a Hoorn jedním z nejbohatších měst a nejluxusnější zboží se v minulých staletích dalo pořídit právě tady.

Samozřejmě VOC měla i své obchodní konkurenty – Velkou Británii nebo Španělsko. Nikdy ji však nezastínily a VOC prosperovala dál. Podle záznamů společnost vlastnila na 1772 lodí, z nichž se 629 lodí nikdy nevrátilo.  Námořníci a obchodníci ovlivnili kulturu a jazyk několika zemí. Bývalé nizozemské kolonie mají stavby v holandském stylu, jejich jazyk obsahuje slova z holandštiny a v Jihoafrické republice se dodnes holandsky mluví. Tedy zvláštní jazykovou mutací z 18. a 19. století. V Indonesii a v Bengálsku dodnes potkáme holandské vývěsní štíty a názvy administrativních institucí ve zkomolené holandštině.

VOC nebyl jen úspěch a přepych plynoucí z obchodu. Byla to také doba obchodu s otroky, neomezeného rabování podmaněných území, rozšiřování nemocí a násilí na domorodcích. Vše, co stojí v dějinách za zmínku, má vždy i negativní dopady. Bez VOC bychom si tak snadno nezvykli na kořeněná jídla, kávu, čaj, měkké hedvábí. Nestal by se pro nás tento luxus něčím obyčejným a relativně dostupným.

VOC ukončila svoji činnost v 50.letech 20.století, kdy obchod zvolil jiné strategie a doprava se stala jednodušší. Přesto je každý Holanďan hrdý na zlaté doby Východoindické společnosti. Doby, kdy holandský  trh byl přeplněn luxusním zbožím a kdy jedna cibulka tulipánu stála jako celý dům na náměstí.

Abych nemluvila pouze o firmách, které expandovaly do světa a ten si podrobovaly, je čas se zmínit o Europoort/Poort of Rotterdam, největším přístavu Evropy (www.portofrotterdam.com). Přístav se nachází v deltě řeky Maasy, mezi městy Rotterdam a Hoek van Holland. Lodě připlouvají buď z Německa po řekách Maase a Rýnu, nebo ze Severního moře přes Eurogeul (speciálně vyhlouvený kanál pro vplutí do přístavu), dalo by se říci – dálnice pro zaoceánské lodě. Podvodní kanál je 24m hluboký a 24m široký, přesto musí být pravidelně vybagrováván a čištěn, aby mohly superkontainerové lodě bezpečně vplout do přístavu. Když se očekává nějaký ten kontainerový otesánek, nejčastěji z Číny, tak se čas vplutí naplánuje na moment maximálního přílivu, Eurogeul se čerstvě vybagruje a loď může připlout. To se bohužel poslední dobou stává častěji a častěji, a tak se vláda rozhodla rozšířit přístav o Maasvlakte 2, kam bude hlubší přístup a kde bude více místa na kontainery a pod.

Přístav je zhruba 40 km dlouhý (měříme-li vzdušnou čárou po vodě do vnitrozemí), má 57km přístavních mol, jež jsou každých 100 metrů očíslovaná. To je nejen pro orientaci lodí, kam složit náklad, ale i pro kamióny, kam si pro svůj kontainer dojet. Nad dálnicemi A15 a A12 jsou uvedena nejen jména měst, ale i čísla přístavních mol Europoort. Je to stejný systém jako uliční číslování domů: levý břeh-sudá, pravý břeh – lichá čísla.

Pokud bychom statisticky propočítali, kolik lodí se ročně naloží a vyloží, došli bychom k hodnotě – jedna loď se naloží a vyloží za 14 minut. To je sice nesmysl, jelikož jede souběžně několik stovek přístavních jeřábů a dalších zařízení. Také nelze dnes skládat uhlí a pomeranče na jedno místo. A tak máme uhelný přístav, přístav na kovy, přístavistě na pomerančovou šťávu, ropu atd. Přístav funguje 24 hodin denně a 365 dní v roce, „dag-nacht“ , bez přestávky. Každá překážka (např. potopená nebo uvízlá loď) stojí přístav milióny ušlého zisku. Jen jednou v roce se doprava zpomalí a na půl dne se zavřou vrata protipovodňové hráze Measlantkering. To se děje vždy jako technická kontrola zajištění bezpečnosti přístavu před možnými přívalovými bouřkami ze Severního moře, jež hrozí většinou v únoru. Za svůj pobyt jsem tento stav „nouze“ zažila jen jednou a to na jeden den.

Již jsem se zmiňovala, že Europoort je největším evropských přístavem, který zaměstnává 87.111 zaměstnanců a rozkládá se na 12.440 ha pevniny a 7.718 ha vody. Přístav  ročně navštíví 29.720 (2011) zaoceánských a 95.780 (2011) lodí říční dopravy.  V přístavu ročně vyloží 6.099.586 TEU kontainerů a naloží 5.777.336 TEU, celkem tedy 11.876.921 TEU za rok 2011. Pro srovnání uvedu počty mil.tun v jiných přístavech.

1.       Rotterdam         434,6 mil.tun/2011

2.       Antwerpy           187,2

3.       Hamburg            132,2

4.       Novosibirsk       116,2

5.       Amsterdam         92,9

*Algeciras (E) 8.místo, 76,9 mil.tun/2011

A jak je to s Rotterdamem v rámci světových přístavů?

1.       Schanghai                          Čína                       721,6 mil.tun/2011

2.       Ningbo/Zhoushan          Čína                       691,0

3.       Singapure                          Singapure           531,6

4.       Taujin                                  Čína                       451,0

5.       Rotterdam                         Nizozemí             434,6

11. Hong Kong                          Čína                       272,4

17. Los Angeles                        USA                       203,9

18. Antwerpy                           Belgie                   187,2

*V první desítce světových přístavů je 8 čínských. Jejich objem roste a další se tlačí do top-ten světa.

**TEU kontainer- Twenty feet Equivalent Unit, 20ft dlouhý, 8ft vysoký a 8ft široký. V Lounském Legiosu se staví vagóny, kam se vejdou 2 TEU kontainery naráz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat