čtvrtek 8. listopadu 2012

Počasí - holandské téma dne



Ergens de wind onder hebben“ ( Mít vítr pod sebou. Být šéfem situace)

Ptáte se proč holandské dámy a slečny chodí tak málo k holiči? Proč všechny nosí dlouhé vlasy – v mládí volně vlající ve větru, ve stáří pak pevně stažené do drdolu. To není jen jejich pověstná šetrnost, ale také  nemalý vliv počasí. Představte si, že jdete od holiče, krásně naondulované vlasy, trochu nalakované, aby účer držel. No, všechny to známe! Při odchodu zaplatíte svých 40 euro (i víc) a vykročíte správně hrdá na sebe samu ze dveří. Tam fouká vítr, rychlosti 5-6 (29-49 km/h, to pro muže techniky), lehce mrholí. Po pár krocích začne pršet. Co se stane s vaším účesem? Než dojedete na kole, jako správná holanďanka, domů, máte na hlavě už je pevně nalakovanou helmu a o krásném modelu, jež stál celé vaše týdenní kapesné, můžete jen snít. Večer příjde Váš manžel a děti a ti se ptají: Kdyže to jdeš k tomu holiči? S tímhle bys měla vážně něco dělat! Už je na čase! To už ani nedutáte a ani se neodvážíte říci, kolik jste za tuhle „krásu“ zaplatila.  Co uděláte přístě???

Za pouhých 10 euro si necháte zastříhnout konečky a vlasy nejprve sformovat do mikáda, později do culíku a nakonec vám dorostou do potřebné délky na drdol. Koupíte pár gumiček a vlásenek za pár eurocentů a hotovo. Krása, co stojí pár kaček a vydrží i vítr 8 ( pro muže 62-74 km/h).

To je to pověstné holandské počasí, jež má nemalý vliv na celou společnost a její návyky. Každé ráno každý správný holanďan poslouchá, ani nedutá, přepověď počasí. Tady nestačí se jen podívat z okna, tady musíte vědět přesně, co přijde za hodinu nebo odpoledne. Neznalost se neomlouvá! Kamkoli během dne přijdete, vždy se hovor po úvodní větě stočí na počasí a jako správný domorodec si musíte neustále stěžovat.... takže je buď moc teplo (teplota se vyšplhala ke 20 °C), moc zima (teplota klesla pod 18°C), moc fouká, nefouká...atd. Tohle všechno je pro nás cizince otázka těžkého a dlouhotrvajícího tréninku.

Takže pro náš „inburgering“ (naturalizační) trénink: Počasí v Nizozemí určuje vždy KNMI (Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut – Královský nizozemský meteorologický institut), jež od 31.1.1854 sídlí v Utrechtu. Ti mají vždycky pravdu, ať se děje za okny, co chce. Vítr, který fouká většinou od moře, t.j. od západu, se tady měří v Beaufortově stupnici ( ta má 12 stupňů a každý se dá určitým klíčem přepočítat na m/s nebo km/h) a má nejčastěji hodnoty 3-5. Pro nás laiky mírný vítr až čerstvý vítr. Ten fouká prakticky každý den. Jen asi 6 dní v roce se můžeme těšit z bezvětří, zbytek roku nám vlasy počechrá holandský svěží větřík. Pak je tu samozřejmě otázka, co na sebe... teplota se v lednu pohybuje kolem +1,9°C a v červenci se vyšplhá až na průměrných 16,9°C, aby už v listopadu dosáhla  jen na 5,7°C. K tomu si ještě připočtěte variantu deště, kdy každý měsíc naprší asi 70 ml a za rok je to pak 750-850 ml srážek. Takže nezapomeňte na něco nepromokavého. Deštník??? Ten tady vydrží jen pár minut, pak ho vítr zničí. Nebrat! Nechte si ho do českého deštíku.

No a pro milovníky pobytu u moře, Holandsko má přeci moře, informace o slunečním svitu. Toho tu také moc není. Statistiky říkají, že v lednu máme pouhých 22 hodin za měsíc a v červenci máme snad nejvíce a to celých 42 hodin. V listopadu už je počasí ošklivější a nebe je skoro pořád pokryté mraky a sluníčko vykoukne jen asi na 23 hodin za celý měsíc. No, moc se nepředře. Když už mluvím o těch mracích, ty tu máme skoro každý den. Ale jsou úplně jiné, než ty české. Ty holandské jsou mladé, právě uhnětené nad mořem a tak po nebi rozpustile běhají sem a tam, jak vítr fouká a jsou celé rozevláté. Ty těžké české mraky se stříbrným okrajem tady nepotkáte. Ty prý jsou staré a klidné. Přece jen už urazily pořádný kus cesty od moře přes celé Německo až do Čech, a tak měly čas si vytvořit nějakou image.

Ale vraťme se zpátky do Nizozemí k předpovědi počasí. Pro nás cizince přeložím dvě verze přepovědi, které slýcháme každý den.

„Dnes bude zataženo, místy šance, že vysvitne na chvíli slunce. Bude foukat západní vítr.“

nebo

„Dnes bude slunečno, místy možné přeháňky či vytrvalý déšť. Očekáváme západní vítr.“

Takže... Jak bude? A proč tolik rozruchu, když je zdejší počasí skoro pořád stejné a ode všeho vždy trochu?

* Beaufortovu stupnici s detailním popisem najdete třeba na stránkách wikipedie. I v češtině.
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat